Eerstelijns Psychologische Zorg zowel mét individuele sessies als mét groepssessies in samenwerking met SaRA en pangg 0-18

GRATIS voor jongeren tot en met 23 jaar

Plan hier een GRATIS kennismakingsgesprek voor Eerstelijns Psychologische Zorg via onze netwerken

  • Met de steun van het Riziv en het netwerk SaRA en pangg 0-18 zijn we in de mogelijkheid om psychologische zorg aan te bieden.
  • We maken de zorg financieel toegankelijker en de drempel naar de zorg wordt lager. De zorg richt zich op kinderen, jongeren en volwassenen.
  • Zij kunnen eerstelijnszorg krijgen voor hun algemeen psychisch welbevinden of meer gespecialiseerde zorg bij ernstiger psychische problemen.

Welke types van psychologische zorg worden er vergoed?

Er worden twee types van psychologische zorg vergoed, wanneer ze georganiseerd worden binnen een netwerk voor geestelijke gezondheidszorg dat een overeenkomst heeft getekend met het RIZIV:

  • Eerstelijns psychologische zorg: kortdurende en/of weinig intensieve psychologische interventies die bijdragen tot het behoud of herwinnen van een algemeen psychisch welbevinden. Ze zijn voornamelijk aangewezen wanneer u een kwetsbaarheid of moeilijkheid ervaart, die een impact heeft op uw psychisch welbevinden.
  • Gespecialiseerde psychologische zorg is gericht op mensen die specifiekere of intensievere zorg nodig hebben door ernstigere onderliggende psychische problemen.

Deze zorg kan u krijgen: in individuele of groepssessies.

In de spreekkamer van de klinisch psycholoog/orthopedagoog, in “outreaching” (bij u in de buurt: op school, in uw bedrijf…). Als u zich niet kan verplaatsen, is zorg bij u thuis of via video ook mogelijk.

Wie heeft recht op deze sessies?

  • Iedereen kan in hun leven een psychologische kwetsbaarheid ervaren.
  • Elk van deze situaties vragen om psychologische zorg.
  • Dit vernieuwde aanbod richt zich vooral op mensen met een kwetsbaarheid op het vlak van psychisch welbevinden, of met ernstigere psychische problemen.
  • Een eerste kennismakingsgesprek is GRATIS bij een erkend psycholoog, aangesloten bij het netwerk.

Om beter te beantwoorden aan individuele noden zijn de netwerken verdeeld volgens de 2 types zorg, maar ook volgens 2 leeftijdscategorieën:

  • netwerken "kinderen en adolescenten" (GRATIS begeleidingen t.e.m. 23 jaar)
  • netwerken "volwassenen" (vanaf 15 jaar)

Deze leeftijdscategorieën overlappen om te zorgen voor een beter passend aanbod voor jongeren van 15 t.e.m. 23 jaar, die hun netwerk kunnen kiezen naargelang de aard van hun behoeften.

Hoeveel moet u betalen?

  • Vanaf 01 februari 2024 worden de sessies voor jongeren tot en met 23 jaar VOLLEDIG vergoed en is er géén persoonlijk aandeel meer voor de jongere.
  • Bij volwassenen neemt het Riziv neemt het grootste deel van de prijs van uw sessie voor onze rekening, direct via de derdebetalersregeling.
  • U hoeft zelf niets te doen voor deze tegemoetkoming: voor uw sessie betaalt u dus énkel het persoonlijk aandeel.
  • Voor volwassenen € 11 voor één sessie en € 4 bij een verhoogde tegemoetkoming.
  • Voor verdere informatie en honoraria verwijzen we graag naar het RIZIV.

GROEPSSESSIES met een bewegingsmetafoor

  • We organiseren groepssessies rond bepaalde thema's zoals omgaan met angst, sociale contacten, burnout preventie en maken hierbij gebruik van een bewegingsmetafoor.
  • Dit is een laagdrempelig initiatief, in een beperkte veilige omgeving met gelijkgestemde zielen.
  • Onze eerstvolgende groepssessie gaat door vanaf dinsdag 07 MEI 2024 te 20u00.

PATIËNTENRECHTEN

In de brochure Wet Patiëntenrechten vind je alle informatie over jouw rechten als patiënt/cliënt. Met vragen over patiëntenrechten, of als je van oordeel bent dat jouw patiëntenrechten niet gerespecteerd werden door een zelfstandige beroepsbeoefenaar, kan je terecht bij de Federale ombudsdienst “Rechten van de patiënt”. Met klachten over de behandeling bij een psycholoog, kan je jezelf wenden tot de Psychologencommissie.

Kom je NIET in aanmerking voor een afspraak in het kader van ELP zorg dan kan je nog steeds een AFSPRAAK maken met een klinisch psycholoog bij Solidaris en het Well2DAY netwerk.

Je kan rechtsreeks een afspraak maken met een van de beschikbare psychologen die voorkomen op de lijsten van geconventioneerde klinisch psychologen/orthopedagogen en wanneer je in orde bent met je jaarlijkse bijdrage bij je aangesloten mutualiteit.

Boek hier een afspraak voor een INDIVIDUELE sessie

Iedereen is welkom. Onze psycholoog Stefaan Devogelaere kan je telefonisch bereiken tijdens de kantooruren op het nr.: 03 285 44 44 of rechtstreeks via GSM: 0478 54 90 08. Bij voorkeur kan je een afspraak plannen op de website van Solidaris Antwerpen en via de hotspot van Well2DAY https://www.solidaris-vlaanderen.be

Een afspraak boeken voor een individuele sessie is best eenvoudig door de NU volgende stappen te volgen:

1. Scroll via de Homepage, onderaan naar de rubriek GEZOND LEVEN en klik op Well2DAY

2. Scroll naar Advies en begeleiding en klik op Psychologische begeleiding

3. Scroll naar onder - Hoe aanvragen en maak je afspraak bij een Well2DAY-psycholoog online

4. Klik op psychologische begeleiding (individueel)

5. Waarover gaat de afspraak en klik op: Psycholoog

6. Klik op psycholoog - 1ste gesprek Antwerpen Linkeroever

7. Waar moet de afspraak doorgaan? Antwerpen-Linkeroever en Toon alle vrije momenten

8. Kies een tijdstip en bevestig je afspraak

Verkies je een afspraak voor een ELPZ groepssessie klik dan hieronder.

Eerste GRATIS kennismakingssessie

Boek hier een afspraak voor een ELPZ groepssessie